onsdag 27 februari 2013

Kostråd!

 
Mia och jag åkte till utbildningslokalen för yrkeschaufförer!
Utbildningen som tillhör Fågelviksgymnasiet behövde någon som kunde komma och prata om tips och ideér till bra kost för denna yrkesgrupp.
 
Vi tog kort på olika varianter på tallrikar med mat som brukar synas hos oss!
 4 dl pasta och 250 g kyckling. Mycket protein och kolhydrater. Här saknas grönsaker och rotfrukter som ger oss välbehövliga vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Grönsaker innehåller förhållandevis lite energi samtidigt som de mättar bra.
Tallriksmodellen
Här är en tallrik med 3 dl pasta, 100 g kött och 150 g rotfrukter och grönsaker. Med en hård smörgås med lättmargarin och ett glas lättmjölk är det lättare att hålla blodsockret på jämn nivå. Ett dalande blodsocker leder till trötthet och konsentrationssvårigheter.  Med denna tallrik har man fått i sig vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer.
 
Hur gör man för att hitta bra mat?

Titta efter nyckelhålsmärkta produkter eller maträtter.
 
Nyckelhålet står för
· Mindre och/eller nyttigare fett
· Mindre socker
· Mindre salt
· Mer kostfibrer och fullkorn
Nyckelhålsmärkta rätter  finns även på restauranger då är maten näringsberäknad och uppfyller kraven på hälsosam mat.

För att få märka en maträtt med nyckelhål måste restaurangen vara certifierad och kontrollerad av föreningen Nyckelhålet.
 

Fem råd som hjälper dig att äta hälsosamt:

·         Ät mycket frukt och grönt gärna 500 g om dagen. Det motsvarar tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.

·         Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.

·         Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.

·         Ät fisk ofta gärna 3 ggr i veckan

·         Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen

Frukt och bär, grönsaker och rotfrukter innehåller många av de näringsämnen vi behöver, bland annat vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Dessutom innehåller de förhållandevis lite energi samtidigt som de mättar bra.

Bröd, flingor, gryn och pasta med mycket fullkorn är rika på vitaminer och mineraler. Fullkorn kan minska risken för hjärt och kärlsjukdom och diabetes och kan göra det lättare att hålla vikten.

Ät fisk ofta, gärna två-tre ggr i veckan ger stor del av det D-vitamin, jod, selen och nyttiga fetter vi behöver. Det är ämnen som många svenskar behöver äta mer av. Variera fet fisk med mager fisk och skaldjur. Fet fisk som lax, sill och makrill innehåller också det särskilda omega 3 fett som kan minska hjärt och kärlsjukdommar. Barn behöver omega 3 bland annat för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt.

Undvik mättat fett som smör och grädde. Använd flytande oljor och margariner istället. För mycket fett kan leda till övervikt och mycket mättat fett kan leda till hjärt- och kärlsjukdom.

Ät mindre salt! I Sverige äter vi dubbelt så mycket salt som vi borde. Rekommendationerna är ung. en tesked/dag. En stor del av salt finns i färdig mat, bröd, charkvaror och ost. För mycket salt kan orsaka högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för hjärt och kärlsjukdommar. Välj livsmedel som innehåller mindre salt och var sparsam med salt i matlagning och undvik att salta extra. Vi behöver jod så välj salt som är jodberikat.

 

För att få i sig alla näringsämnen är det viktigt att äta varierat.  Bra mellanmål- frukt (torkade och färska), nötter, fröer, rotfrukter, smörgås med magra pålägg. Undvika sötsaker som läsk och godis.
 
Ett litet smakprov från vårat jobb hos dessa ungdommar. Vi pratade även om vikten i att röra sig. lyfta rätt och hur man äter när man jobbar natt.
Jättekul och alltid lika roligt att träffa nya människor!
 
Kör så det ryker! // Carina

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar