torsdag 10 januari 2013

Vårt dagliga bröd!

Dofter från nybakat bröd sprider sig i korridorena på skolan varje morgon!
 
Där startar våran tanke med att skapa en förväntan på måltiden. Det finns väll inget som doftar så gott som nybakat bröd.
Vi gillar att baka så det blir både ljust, mörkt, grovt, fint och surdegsbröd. Vi har även provat att baka hårt bröd.
Vi bakar efter ett grundrecept och smaksätter efter tycke och smak. Det som passar måltiden bäst.

Grunddeg
 20 pkt jäst
10 liter vatten
2 dl salt
2 flaskor sirap
2-3 dl olja
ca 18 kg mjöl

Här är en bra grund och sedan smaksätter man brödet med morot, örter, tomat, ost eller spenat. Variationerna blir många, både i färg och med smak.

Vi gör bröd med vetemjöl, rågmjöl, rågsikt, solrosfrö, linfrö, pumpafrö, kli och kross. Använder havregryn och rågflingor. Då blir det ett varierat bröd varje dag.
Olika former!
Rågbullar med lingon
Musslibröd

Grekiska bullar

Surdegsbaguetter

Pumpalimpor

Dekorerat rågbröd
 
Till våra glutenfria gäster!
 
En glutenfri grunddeg som är smaksatt med majs, örter och lingon-solrosfrö.
 
Att vi bakar hoppas vi även på att kunna spara lite pengar. De pengarna används till själva huvudrätten, mer grönsaker och till "det lilla extra".
 
Kör så det ryker! // Carina
 

1 kommentar:

  1. Müsslibröd
    recept:
    50 g jäst
    5 dl vatten
    3 msk sirap
    1 tsk salt
    3 msk olja
    3 msk havregryn
    3 msk rågflingor
    3 msk solrosfrö
    3 msk rågkross
    ca;1,2 liter rågsikt + vetemjöl 50/50

    Blanda på traditionellt sätt. Låt jäsa!

    Strössel:
    3 msk solrosfrö
    3 msk havregryn
    3 msk rågflingor
    3 msk linfrö
    3 msk olja
    3 msk honung
    ev. torkade äpplebitar, russin, lingon.)
    Blanda ihop, tryck på detta när degen ligger i formen. Låt jäsa! Grädda. Gärna på lite lägre temperatur.

    SvaraRadera