fredag 11 januari 2013

Grönsaksskola!

En skola bara med grönsaker!

Nä! Men att äta enligt tallriksmodellen är hälsosamt och är både mättande och oftast mer ekonomiskt. Det är också miljövänligt, eftersom en stor del av maten på tallriken kommer från växtriket. Den maten belastar inte miljön lika mycket som mat från djurriket. I skolmatsserveringen serverar vi i stor del säsonganpassade grönsaker. Här är det viktigt att tänka smaker. Grönsaksbuffén är en förlängning eller en början på huvudrätten. De ska kompletterar varandra.

Genom att äta enligt tallriksmodellen bidrar du till den egna hälsan och även en hållbar
utveckling för miljön.

 
Morötter finns idag i alla möjliga färger. Vita, lila, röda, gula och orange, ett helt morotssafari kan det bli i grönsaksbuffén.
Morotspesto
 
Cous Cous sallad med morot
Recept:
3 dl cous cous
gurkmeja
3 dl grönsaksbuljong
2 st morötter
1/2 purjolök
400g kidneybönor
4 st tomater
hackad persilja
blandade salladsblad
olivolja
rivet skal och saft från en citron
salt och peppar
 
Ugnsbakade morötter
 
Morötter och även andra goda rotfrukter har vi året om i Sverige. Våra morötter vi köper in till skolan kommer från Gotland-solen och vindarnas ö.
 
Bönor, linser, kikärtor och frysta grönsaker blir ett komplement i salladsbuffén under vinterhalvåret. Våra årstider gör att vi får en varierad och inbjudande salladsbuffé året om.
 
Kör så det ryker! // Carina
 

1 kommentar:

  1. Har du någon kontakt kvar med Rosenhagas förskola? Har noterat att maten blivit mycket, mycket sämre sedan du slutade där. Kunde de inte ha kvar dig en gång/vecka eller något som inspiration? De klarar uppenbarligen inte av att hålla uppe standarden själva. :(

    SvaraRadera