måndag 10 december 2012

Bland kandelabrar och hallon!

Festlig stämning på Nobeldagen!
 
Killar med hatt och frack, tjejer i tjusiga långklänningar var några av våra gäster idag. Vi hade dagen till ära flaggat med bordsflaggor och smyckat med blågula band i skolmatsrestaurangen. Trerätters fanns att avnjuta. Om eleverna ville fanns en soppa till förrätt. Stekt kycklingfilé som serverades i skivor tillsammans med rostad potatis och en beanäsekryddad kall creme. Till efterrätt serverades hallonpaj och vaniljvisp.
 
Bea-kräm
recept: 4 pers
1 msk finhackad schalottenlök
eller gul lök
4 st krossade vitpepparkorn
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 msk finhackad färsk dragon
eller 1-2 tsk torkad dragon
2 msk finhackad persilja
1 msk rapsolja
1 krm gurkmeja
Värm upp oljan i en kastrull, fräs löken, gurkmeja, peppar, persilje och dragon stjälkarna mjuka och häll på vatten, vitvinsvinäger. låt detta koka en stund. Mixa allt med mixerstaven, sila av och kyl.
Blanda ihop 1 dl cremefraiche, 1/2 dl äkta majonäs och de finhackade örterna. Salt och peppar.
För att få en riktig fast kräm som går att forma. Använd gelantinpulver. Koka då upp cremefraichen och blanda i gelantinet och sedan de övriga ingredienserna.
 
Kör så det ryker! // Carina
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar