torsdag 8 november 2012

Brödbak!

Nu har vi kommit igång ordentligt med vårat brödbak!
 Vi bakar nu varje dag grovt, fint, brunt eller vitt bröd. Ibland med mixade russin, linfrö, vetekross eller solrosfrön.Variationerna är många.
 
Limpor med dinkelmjöl!

Recept: 2 limpor
50 g jäst
3 tsk salt
3 msk sirap
5 dl vatten
2 msk linfrö
2 msk rapsolja
ca: 1,2 kg grovt dinkelmjöl med fibrer
Lös upp jästen i det 37 gradiga vattnet. Blanda i olja, salt, sirap och linfrö. Arbeta ned mjölet i omgångar och när degen precis lämnar bunkens kanter är det lagom mängd.
Lät jäsa i 30 min.
Arbeta degen igen och ta upp den i oljesmorda formar. Pensla med oatly grädde "imat" (brödet blir blankt, fint och fortfarande mjölkfritt.)
Låt jäsa överäckt i 30-45 min och grädda i 175 grader i ca. 30 min.
 
Nattjäsning av brödet passar bra hos oss. Vi bakar på eftermiddagen och låter det jäsa övertäckt i kylen över natten. Gräddas på morgonen.
 
Färg!
Rissallad, morötter, citron och ruccola med ärtskott gjorde våran serveringsbänk idag.
Härliga färger..
 
Kör så det ryker! // Carina
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar