lördag 1 september 2012

Nygräddat bröd!

Surdegen i köket har åkt ut!
 
Det blev ett jättegott, saftigt och lite grövre bröd. Limporna skivades och serverades till lunchen.
 
Recept: Till hur många limpor som helst (ca.15st)
Dag 1:
1 l rågsikt
1/2 l vetekli
1 1/2 l vatten
Blandas till en slät massa och får stå i rumstemeratur.
Dag: 2
1 l rågsikt
1/2 l vetekli
1 1/2 l vatten
Mata på degen och rör till en slät massa, låt stå i rumstemeratur.
Dag: 3
1l rågsikt
1/2l vetekli
11/2l vatten
låt stå!
Bakdagen dag 4:
4pkt jäst
3 dl olivolja
1 dl salt
4 liter 37 grad. vatten
surdegen
1 flaska sirap
4 kg rågsikt
ca : 6 kg vetemjöl
 
Lös jästen och blanda i de övriga ingredienserna, degen kan vara lite lösare för att få det lite sprödare. Jäses i ca 30-45 min och arbetas i ca 7 min. Tas upp på mjölat bakbord och skär degen i långa remsor. Vik dem dubbelt, dubbelt igen och vrid. Har du inga formar, lägg dem på plåtar med en handduk rullad imellan de två limporna på plåten medans du jäser dem på plåten. Ta bort handduken vid gräddning. 180 grader i ca 20 min.
 
Vid storbak kör vi i våra stora (lite äldre) electrolux ugnar. Fyller ugnen i ånga och sätter på gräddning. Resultatet blev toppen, ett sprött gott och mustigt bröd.
 
Kör så det ryker! // Carina
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar