tisdag 18 september 2012

Ett recept av Per Morberg!

Boeuf Bourguignon! 
 
Per Morbergs recept på den klassiska franska köttgrytan Boeuf Bourguignon. Det här blir en rejäl laddning gryta. En riktigt matig och robust middag som smakar franskt och underbart.
Vi gjorde på 80 kg tärnat nötkött, här kommer ett recept för 15 portioner.
 
 
Recept
2kg högrev
150g sidfläsk
200g fina smålökar
400g champinjoner i stora tärningar
50g fläsksvål
5st  vitlöksklyftor
80g mjöl
2flaskor fruktigt rödvin, helst Bourgogne
4msk olja
salt
nymalen peppar
1st sockerbit
1bukett persiljestjälkar
1st lagerblad
1kvist timjan
 

Gör så här:
1. Låt fläsket smälta i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit ljusgult ska smålökarna i. Låt dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.
2. Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.
3. Ta upp alla bitar med hålslev och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.
4. Värm oljan i en stekpanna och stek oxköttet tills det fått färg.
5. Lyft upp köttbitarna ur stekpannan och låt dem rinna av lite. Lägg dem i gjutjärnsgrytan.
6. Mosa vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt på spisen. Strö över mjölet och tillsätt rödvinet och låt koka upp.
7. Salta lätt och tillsätt mald peppar, sockerbiten och kryddbuketten, rör om. Låt grytan sjuda långsamt på spisen i cirka 1 timme tills köttet är mört.
8. Garnera med nyfrästa champinjoner, rökt sidfläsk och smålök samt nyhackad persilja.
 
Vi fräste med 1 msk tomatpuré för att få en fin färg och djupare smak i grytan.
 
En kommentar ifrån en av våra härliga ungdommar på skolan - de va f-n gott!
 
Tack!
 
Kör så det ryker! // Carina

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar