Bœuf Bourguignon
(Burgundisk köttgryta) är ett franskt recept på en mustig, vinkokt köttgryta. Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne, rätten heter egentligen bœuf à la bourguignonne, men även i Frankrike kallas den oftast Bœuf Bourguignon.
Huvudingrediensen är nötkött som skärs i tärningar och bryns. Köttet sjuds därefter en dryg timme på svag värme i rött vin, vanligen tillsammans med vitlök, timjan, lagerblad, tomatpuré, hackad morot och eventuellt kalvfond. Mot slutet lägger man i brynta champinjoner och sidfläsk, samt smålökar eller schalottenlök.
Ingredienser
1 gryta, för 15 personer:
2kg högrev150g sidfläsk 200g fina smålökar 400g champinjoner i stora tärningar
5st vitlöksklyftor 80 g mjöl 2 flaskor fruktigt rödvin, helst Bourgogne 4 msk olja salt 1 nymalen peppar 1tsk socker 1 bukettpersiljestjälkar 1 st lagerblad 1 kvisttimjan
Coleslaw!
Recept: 4 port
5 dl strimlad vitkål
1 dl syltad strimlad selleri
1 skivat äpple gärna med skal
1 skivad rödlök
1 msk dijonsenap
1/2 dl majonäs
1 dl creme fraiche
salt och svartpeppar
Bröd!
En av Fågelviks fina brödkorgar.
Kör så det ryker! // Carina
5st vitlöksklyftor 80 g mjöl 2 flaskor fruktigt rödvin, helst Bourgogne 4 msk olja salt 1 nymalen peppar 1tsk socker 1 bukettpersiljestjälkar 1 st lagerblad 1 kvisttimjan
Coleslaw!
Recept: 4 port
5 dl strimlad vitkål
1 dl syltad strimlad selleri
1 skivat äpple gärna med skal
1 skivad rödlök
1 msk dijonsenap
1/2 dl majonäs
1 dl creme fraiche
salt och svartpeppar
Bröd!
En av Fågelviks fina brödkorgar.
Kör så det ryker! // Carina
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar