torsdag 19 september 2013

Franska!

Bœuf Bourguignon
 (Burgundisk köttgryta) är ett franskt recept på en mustig, vinkokt köttgryta. Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne, rätten heter egentligen bœuf à la bourguignonne, men även i Frankrike kallas den oftast Bœuf Bourguignon.
Huvudingrediensen är nötkött som skärs i tärningar och bryns. Köttet sjuds därefter en dryg timme på svag värme i rött vin, vanligen tillsammans med vitlök, timjan, lagerblad, tomatpuré, hackad morot och eventuellt kalvfond. Mot slutet lägger man i brynta champinjoner och sidfläsk, samt smålökar eller schalottenlök.
 
Ingredienser
1 gryta, för 15 personer:
2kg högrev150g sidfläsk 200g fina smålökar 400g champinjoner i stora tärningar
5st vitlöksklyftor 80 g mjöl 2 flaskor fruktigt rödvin, helst Bourgogne 4 msk olja salt 1 nymalen peppar 1tsk socker 1 bukettpersiljestjälkar 1 st lagerblad 1 kvisttimjan
Coleslaw!
Recept: 4 port
5 dl strimlad vitkål
1 dl syltad strimlad selleri
1 skivat äpple gärna med skal
1 skivad rödlök
1 msk dijonsenap
1/2 dl majonäs
1 dl creme fraiche
salt och svartpeppar

Bröd!
En av Fågelviks fina brödkorgar.

Kör så det ryker! // Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar