onsdag 1 februari 2012

Meny för Radio Skaraborg!

Veckomatsedel som presenterades i radion!

Den lokala radiostationen i Skövde ringde igår eftermiddag till Fågelviks köket. Reportern frågade om jag kunde svänga ihop en lättlagat matsedel för alla vardagshjältar. Recepten fick en tidsbegränsning på 45 min annars var det fritt att låta fantasin flöda. 

Lyssningsarkiv:


Matsedel

Onsdag

Köttbullar XL serveras med rårörda lingon och potatisgratäng alt. rostade potatisar med pepparcreme. Köttbullar rullas till XL variant!
Recept:
500g blandfärs (60/40)
1 dl ströbröd
1 ägg
1 potatis
1 dl vatten
1 lök
3 msk flytande köttbuljong (går fint med tärning också)
salt och peppar
Blötlägg ströbrödet i en mix av potatis, lök, vatten. Lägg i färsen och häll sedan i köttbuljongen (eller riven köttbuljongstärning). Krydda med salt och peppar
Torsdag
Soupe au Pistou = Grönsakssoppa med basilikapesto serveras med nybakat bröd alt. matmuffins.Vill du ha en matigare soppa servera hackat stekt bacon till.
Soupe au Pistou
250 g haricots verts
2 tsk olivolja
2 krossade vitlöksklyftor
1 selleristjälk, hackad
3 tärnade morötter
4 tärnade potatisar
150 g gröna ärtor
5 dl grönsaksbuljong
3 tomater
4 tärnade zucchini
150g nudlar brutna i bitar
salt och peppar
Skålla tomaterna i kokande vatten, skär ett kryss i tomaterna och koka dem så skalet lossnar. Dra av allt skal och hacka tomatköttet lägg i soppan mot slutet av kokningen.
Hetta upp oljan i en kastrull, lägg i lök och vitlök och fräs på låg värme i 5 min eller tills de mjuknat. Tillsätt selleri, morot, och låt dessa få fräsa med i ca. 10 min. Tillsätt potatis, haricots verts och buljongen. Späd med 1 – 1.5 liter vatten och låt koka tills potatisen är mjuk. Lägg i de gröna ärtorna. Smaka av med salt och peppar. Serveras med en klick Pistou och ett nygräddat bröd.
Vill du ha en matigare soppa kan du servera bacon tärningar att strö över.
Pistou
6 vitlöksklyftor
80 g basilikablad
100g parmesanost riven
2 dl olivolja

Fredag

Kycklinglasagne serveras med en härligt spröd grönsallad (romansallad) alt. havets lasange eller skinklasange
Kycklinglasange
Grilla 3 st kycklingfileér. Jag marinerade kycklingen med olja, citron, honung, paprikapulver, chillipulver och svartpeppar.
Ostsås:
50 g smör
1 dl vetemjöl
svartpeppar och salt
9 dl mjölk
1 dl grädde
4 dl riven smakrik ost
Smält smöret och lägg i svartpeppar och salt. Rör i vetemjöl och späd med mjölk och grädde. Låt småkoka några minuter. Lägg i den rivna osten. Låt småkoka ytterligare några minuter.
Tomatsås:
1 dl hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olja
3 msk tomatpure
2 msk socker
2 msk rött vin
800 g krossade tomater
2 msk örter (basilika, timjan)
1 msk grönsaksbuljong
Fräs löken i oljan och blanda i de övriga ingredienserna och smaka av med salt & peppar. Låt puttra i 30 min.
Skiva kycklingfileérna tunnt och lägg i en ugnsfastform, ostsås, lasagneplattor, kycklingskivor, tomatsås, lasagneplattor osv. avsluta med lasagneplattor och ostsås. Strö över lite riven ost och grädda i ugn 200 grader i 30 min.

Måndag

Ört och lime överbakad sej serveras med potatis och tomatsallad
600 g rimmad sej
Rimningslag:
1 dl salt
1l vatten
rimningstid: 8 min
Sås
2 dl creme fraiche
skal och saft från en lime
1 dl hackade örter (gräslök, dill, mynta, persilja)
1 bit hackad purjolök
1 klyfta pressad vitlök
salt och peppar (svartpeppar, cayennepeppar)
Lägg dem rimmande fisken på en smord ugnsfast form. Pressa över lite lime. Blanda örterna med limen, kryddorna och örterna. Bred över fiskfileérna och grädda i ugn 175 grader i ca. 8 min eller tills fisken innertemp är ca. 55 grader.
Serveras med ris eller potatis.

Tisdag

Salsakorv serveras med potatismos eller pasta och en härlig spenatsallad
Salsa
Recept:
1 msk olivolja
1 st schalottenlök
1st vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1/2 dl krossad ananas
1/2 röd paprika
3 msk vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk honung
ev. chilifrukt
2 färska tärnade tomater
salt och peppar
Hetta upp oljan och lägg i den tärnade löken. Fräs med den tärnade paprikan, tomatpuré och kryddor, späd med vatten, vitvinsvinäger och dom krossade tomaterna. Låt koka i 10 min. Blanda i de tärnade färska tomaterna, ananasen och smaka av med honungen. Ev. blanda med chilifrukt.
Salsa kan man använda till mycket! Tomatröra som den är eller på den skivade falukorven gratieneras med ost i ugnen på 175 grader i 20 min. Serveras med potatismos

Kör så det ryker! // Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar