torsdag 11 april 2013

En riktig surdeg!

Startade igång en i måndags!
På rågmjöl denna gång.
 
Surdegen dag 1
5 dl grovt rågmjöl
5 dl vatten
dag 2
5 dl vatten
5 dl grovt rågmjöl
dag 3
5 dl vatten
5 dl grovt rågmjöl
En bra start som man har ute i rumstemperatur till den börjat bubbla.
Förvaras sedan i kyl.
Den här satsen blev lagom till 5 liter degvätska men man kan givetvis bara ta en liten del och fortsätta mata den och använda den eftersom.
 
Brödreceptet:
10 pkt torrjäst
1 dl salt
1 dl rapsolja
5 liter vatten +satsen med surdeg
1/2 flaska sirap
2 liter grovt rågmjöl
ca: 6kg rågsikt
Blanda ihop och låt degkroken få jobba ihop en smidig deg. Tag upp i smorda formar och låt jäsa över natt. Gräddas i ugn 160 grader i ca: 30-45 min.
 
 
 Kör så det ryker! // Carina


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar