lördag 9 mars 2013

På burk!

Glädje på burk!
 
För mig är det otroligt inspirerande att få göra lite mer, "det lilla extra" när tid och utrymme ges. Med lite äpplen och mangobitar i frysen gjorde de här burkarna.
Mango och äpple chutney!
 
recept
1 msk olivolja
2 hackade gula lökar
peppar och salt
1 färsk röd chili i grova bitar
2 äpplen i mindre bitar
3 dl mangotärningar
3 msk ättika
1 dl socker eller honung
Fräs löken mjuk i oljan tillsammans med peppar och salt. Blanda i de övriga ingredienserna och låt koka ihop ca: 30 min. Häll upp på burkar.
 
Grovt rågknäcke
recept
50 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk sirap
1 msk rågkross
1 msk vetekli
1 msk linfrö
 9 dl grovt rågmjöl
ca: 3 dl rågsikt
 
Rör ut jästen i det 37 gradiga vattnet, blanda i de övriga ingredienserna och blanda ihop till en deg.
Låt jäsa i 45 min.
 
Arbeta degen och kavla ut med både kavel och kruskavel så det blir riktigt tunnt. Lägg på smorda bläck och förskär långa remsor. Låt jäsa i 15 min och grädda 225 grader i någon minut. Skär brödet när det fortfarande är varmt.
 
Kör så det ryker! // Carina
 
 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar