måndag 25 mars 2013

Förresten!

Påsklov i skolorna!
 
Då har vi varit på svinnutbildning.
 Projektet mindrematsvinn.nu verkar för att matsvinn ska minimeras i kommunernas offentliga kök. Dessutom ska det oundvikliga livsmedelsavfall som trots allt uppstår hanteras på bästa sätt.
På så vis tas våra naturresurser bättre tillvara, vilket är en viktig del i förverkligandet av de
nationella miljömålen.
Nyttigt att få en uppdatering i vad vi kan göra för att minska matsvinnet. Allt från att beställa in rätt mängd till det som slängs från tallrikarna.
 
Tallrikssvinnet, det vill säga det som eleverna lämnar kvar på tallriken och slänger, ligger i olika mätningar på ungefär 30 gram per portion. Det övriga svinnet i skolornas mathantering är i samma storleksordning, vilket ger ett ungefärligt totalt svinn på 60 gram per portion. Enligt Naturvårdsverket skulle det totala årliga svinnet från svenska skolkök i så fall vara 10 000 – 30 000 ton. Bara det dagliga tallrikssvinnet i de svenska skolorna beräknas i samma studie kosta 1,1 miljoner SEK.
 
1 miljon till spillo!
 
Allt onödigt matsvinn kostar mycket pengar. Men det är också ett stort slöseri med naturens resurser.
 
Vi på Fågelviksrestaurangen kommer i vår att sprida och öka medvetenheten i hur mycket som slängs i soporna.
 
Vi har tidigare vägt våra rester i salladsbuffeérna och hittat lösningar på att minska svinnet där.
Som tex. presentera nyheter i mindre byttor, fylla på lite i taget och presentera våra grönsaker med innehållsförteckning.
 
Kör så det ryker! // Carina
 
 
 




 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar