söndag 9 februari 2014

Och Vinnaren är….

Juryn för Arla GuldKo - tävlingen i kategorin Bästa Matglädjeskola är eniga!

Efter att besökt både finalister och semifinalister som jurymedlem har jag haft förmånen att träffa otroliga eldsjälar inom offentliga måltider. Alla skolor jag har besök är unika på sitt sätt, de har något speciellt och brinner för det de gör. Gästerna på skolmatsrestaurangerna har kockarna som sina "idoler" och tycker att just deras skola är vinnare.

Det är SANT! 
ALLA som kommit så här långt är vinnare!

De tre finalisterna är:

Gullhedsskolan

Göteborg


Här lagar fyra kockar 900 portioner varje dag. Då serveras flera varma rätter och en stor salladsbuffé för att alla elever ska kunna hitta något de tycker om. Med gröna onsdagar och nästan hälften ekologiska råvarorna arbetar dem vad de anser vara sin viktigaste uppgift - att laga bra mat som barnen tycker om så att de är mätta när de lämnar skolrestaurangen.
- Matglädjen är det viktigaste av allt. Det kräver lite extra arbete med det är det absolut värt. När vi har roligt i köket och lägger ner både hjärta och själ så smittar det av sig på barnen. Att serva barnen är ju vårt jobb, säger Annika Ramm, kock på La Bamba.
Vallens Miljöskola
Sundsvall

Skolköket var tidigare ett mottagningskök men är sedan två år ett tillagningskök. Nu tillagas all mat från grunden. Stor vikt läggs på kravmärkt och ekologiskt, och olika rätter serveras varje dag, varav en alltid laktovegetarisk, tillsammans med generös salladsbuffé. Samtidigt har svinnet minskat till en minimal nivå.
Varje månad har de två kockarna i köket möte med elevernas matråd. Då provsmakar man, diskuterar och planerar tillsammans. Nya idéer kommer upp, som till exempel en Halloweenbuffé som också genomfördes. I ett växthus bredvid skolan odlar man egna rotfrukter. Alla skolans cirka 200 elever, från förskola till årskurs 6, skolans personal och även föräldrarna är engagerade. Under sommarlovet gör man vattningsschema och alla ställer upp.
- Att bli uppmärksammad genom Arla Guldko-tävlingen ger naturligtvis yrkesstolthet. Men alla kan skapa matglädje. Det handlar mer om fantasi än om pengar. Omtanke kostar inget extra. Vi vill att barnen ska minnas sina skolmåltider med glädje, säger Gunilla Morelius Vesterlund, kock på Vallens miljöskola.
Maten ingår som en del i skolans hela verksamhet. Bland annat så är den egna odlingen i växthuset även med på lektionerna, den tas med som en del i undervisningen.
Fornuddens skola

Tyresö


Kocken Gösta Rik har alltid drömt om att få jobba i skolrestaurang. För 2,5 år sedan förverkligade han äntligen sin dröm på Fornuddens skola. Tillsammans med Mia Fernström, som arbetet i skolans kök sedan två decennier, har skolrestaurangen genomgått en omvälvande förändring.
Nu lagas allt från grunden. Egna fiskpinnar, egen blodpudding och nybakt bröd varje dag. De gör till och med sushi som barnen äter med pinnar, som de gärna sedan tar hem och visar föräldrarna. Skolans 400 elever går från förskolan till årskurs sex, men någon barnanpassad mat tillagas inte.
- Vi lagar riktig mat och barnen gillar det. Vi vill att det ska dofta god mat och nybakat och barnen är alltid välkomna in i köket. Det ska kännas som att vara hemma och äta. Det handlar om kunskap, att ha restaurangtänk. Arla Guldko är väl en form av kvitto på att vi är på rätt väg, säger Gösta Rik, kock.
De ser sig som "matpedagoger", att utbilda och lära eleverna om mat. Det kan vara surt, salt, starkt eller sött och mat från andra länder. Några av barnens favoriträtter idag är något annorlunda, som vitvinskokta ekomusslor, hemlagad sushi, men även pizzor och pannkakor, och dessutom den hemlagade blodpuddingen.
Skolrestaurangen har även visat upp sig utanför skolan. Fornudden var den första skola att vara med på "Smaka på Stockholm", en matfestival i Stockholm, där många etablerade restauranger deltar. Till skillnad mot de andra restaurangerna bjöd Gösta och eleverna på mjölk istället för öl.

Jag önskar alla tre lycka till, tackar för deras trevliga och deras varma välkomnande när vi dykt upp på oanmälda besök.

Vi ses 7 april då det är  prisutdelningen på Grand Hotel i Stockholm.

Jury
Bästa Matglädjeskola

Paul Svensson, Annicka Unt Widell, Johnny Boman, Agnetha Renmark

Saknas på bild Monica Sander.


Kör så det ryker! // Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar