onsdag 19 februari 2014

Roten till det goda!

Persiljerot har blivit något av en favorit i köket!


Persiljerot = Rotpersilja


Persiljerot eller Rotpersilja, som den också kan kallas, är nära släkt med persilja och hör ursprungligen hemma i medelhavsområdet, där den fortfarande växer vild och har gjort så sedan medeltiden. 


Persiljerot är roten på rotpersilja, en variant av den vanliga bladpersiljan. Även rotpersiljans blad går dock utmärkt att använda precis som bladpersilja. Dessa har liksom bladen på den slätbladiga persiljan en något kraftigare smak än den krusiga. 
Persiljeroten påminner till utseendet om palsternacka, men där palsternackan är rundad högst upp vid blasten är persiljeroten tvärt avhuggen. Rotpersiljans rot har liknade form som moroten, men är vit. Palsternackan har även djupare fåror och är lite grövre uppbyggd.Persiljerotens smak påminner om palsternacka och selleri. Används främst tillagad, antingen i soppor, grytor eller kokt för sig själv. Den är jättegod att rosta i ugnen tillsammans med potatis och andra rotfrukter.


Kikärtsbiffar med chili och persiljerot!
recept:
4 port
400 g kokta kikärtor
1 gul lök
1/2 röd chili
3 msk potatismjöl
1 persiljerot (100 g)
3 msk ostcreme
2 msk kokosgrädde
1 msk limesaft
3 msk finhackad bladpersilja
salt
peppar
Gör så här:
Skala och hacka persiljeroten i tunna stavar och förväll dem. Mixa kikärtorna, blanda i den finhackade löken och chilin. Blanda i ostcremen, kokosgrädden, limen, persiljeroten, potatismjöl och den finhackade 
bladpersiljan. krydda med salt och peppar.
Paneringen
1 dl kokt quinoa
1 dl ströbröd
Smör och olivolja till stekning.

Paj med rotsaker!

Pajdeg
4 dl vetemjöl (1 dl vetekli + 3dl vetemjöl)
50 g smör
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
Finfördela smöret i mjölet, blanda i bakpulver, salt och arbeta in mjölken. Låt vila 15 min. Kavla ut lägg degen i en pajform och nagga med en gaffel.
Förgrädda i 200 grader i ca 20 min.

Fyllning:
1 finhackad gul lök
1/2 vit morot
1 persiljerot
1 röd paprika
50 g haricot verts
2 ägg
1 dl mixade kikärtor
1 dl ostcreme
1 dl creme fraiche
salt och peppar
Cayennepeppar

Riven ost

Gör så här:
Fräs löken i lite olja, skiva morot, persiljerot och låt detta fräsa med. Skölj, rensa och dela den röda paprikan, grilla den i halvor på 225 grader i 8 min. Dela i mindre bitar och lägg den i rotfruktsblandningen. Vispa ihop 2 ägg med ostcreme, mixade kikärtor och crème fraîche. krydda med salt och peppar. Fördela rotfruktsblandningen och haricots verts på pajskalet. Häll över äggstanningen och strö över riven ost. Grädda 175 grader i ca. 20 minuter.

Kör så det ryker! // Carina









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar