torsdag 20 februari 2014

Louise Lundin skriver om studiebesöket hos oss!


Min upplevelse i Fågelviksköket 


Louise Lundin2014-02-20

Hjärtbröd som snart ska gräddas i ugnen!

Hjärtbröd som snart ska gräddas i ugnen!


Färdiga hjärtbröd.

Färdiga hjärtbröd.


Vid grönskaksbredningen.

Vid grönskaksbredningen.


Rödvinsåsen lagas.

Rödvinsåsen lagas.


Den fina kotlettraden.

Den fina kotlettraden.


Rulltårtsbakelser med grädde och geléhjärtan.

Rulltårtsbakelser med grädde och geléhjärtan.


Glada gäster.

Glada gäster.


De hjärte-glada köksmästrarna! <br />Karina, Anna, Sara, Nimo och Ingmari.

De hjärte-glada köksmästrarna! 
Karina, Anna, Sara, Nimo och Ingmari.


När jag kom till skolköket fredags morgonen kvart över åtta blev jag varmt välkomnad av Karina kockchefen i köket. Jag fick låna rock och mössa för att kunna vitsas i köket.
Denna dag skulle det vara kärlekstema på skolresturangen och bord var dukade i lady och lufsen stil, de hade hjärtdekorationer på borden och självklart en romantisk middag som skulle serveras vald av mig!
Det var verkligen jättekul att få bestämma helt själv vad menyn skulle bestå av denna kärleksfulla dag. Jag tänkte igenom det noga och till sist bestämde jag mig för något som jag själv skulle kunna bjuda på, vilket fick bli nattstek kotlettrad med klyftpotatis och rödvinsås alternativ bea-creme. Till efterrätt blev det chokladrulltårta med grädde och geléhjärtan på.
När jag var färdigombytt fick jag hjälpa till och baka bröd i alla möjliga hjärtliga former. Det var riktigt skön stämning inne i köket och radion spelades högt med härliga låtar. Alla inne i köket var mycket skämtsamma och glada vilken ledde till att man kände sig mycket bekväm med att vistas där.
När bröden skulle gräddas i ugnen fick jag vara med Anna i grönsakbredningen och skära upp grönsaker till grönsaksbuffen. Bland annat så gjorde vi någon form av en bönsallad med rödlök och någon strak sås.
Sen gick jag till Karina och för att kolla på när hon trixade med rödvinsåsen i en jättestor metalbunke och en jättestor visp. Den skulle ligga reduceras till det blev dags för servering.
Sedan gick vi vidare för att dekorera den färdigjorda kotlettraden som skulle serveras snyggt med oliver i paprika blommor och sparris. Då passade jag på att fråga om det då och då ibland händer att folk brukar äta av dekorationerna. Då berättade hon om en gång då ett gäng killar hade sett en burk med röda chilifrukter som stod vid serveringen som något fint att kolla på. Men då bestämde dem sig för att ha en chiliätartävling och detta ledde till att den ena killen fick stanna hemma från skolan i några dagar.
Potatisklyftorna var nu färdiga i ugnen och även vegetariska morotsbiffarna var klara för servering. 650 st rulltårtsbakelser som gjordes kvällen innan stod nu också väntandes.  Klockan var halv elva och det var nu dags för servering. Mängder med elever strömmade in även elever från Belgien som var här på besök. Alla såg nöjda ut när dem tog av maten och även kärleksbakelsen hade ett gott tycke.
Jag passade på och fråga vad några elever tyckte om maten, Ellinor från SH2 svarade att hon tyckte att det var sjukt gott och rödvinsåsen var underbar. Sofia Från SH2 svarade med ett stort leende att båda såserna tillsammans var riktigt smarrigt. Emma Från SH2 svarade att hon tyckte köttet och rödvinsåsen tillsammans var bara perfekt! Oliva M. från SH2 tyckte dock att det var lite tråkigt med morotsbiffar som vegetarisk alternativ, hade varit godare med något som hade passat bättre till rödvinsåsen/bea-cremen.
Till sist avslutade jag min vistelse i köket och fick själv gå och äta av maten vilket var riktigt gott!
På Fågelviksresturnagen jobbar dem mycket för FAMM (Five Aspects Meal Model) vilket menar att man försöker skapa en så skön miljö som möjligt med rum och mötet med gästerna. Det bygger också mycket på att man ska ha en god stämning även inne i köket för det leder även till trevligt möte med gästerna.
Karina Andersson är kockchef på fågelviksresturangen och tillsammans med kocken Sara, som började i Januari, lagar de mat, bakar bröd, håller rent i köket och beställer varor med mera tillsammans. Anna specialiserar sig mer på grönsakerna och Ingmarie jobbar på halvtid och är den som tar hand om servering och disk. Sen har dem även en vikarie som ansvarar för disk. 
Karina Andersson jobbar även för arla guldko efter hon vann tävlingen för Sveriges bästa matglädjesskola på arla guldko. Därför reser hon runt mycket i Sverige och hälsar på olika skolor och står även som jury för årets tävling för arla guldko.
Som uppskattad kock har Karina Andersson fått flera diplomer och priser. År 2013 fick kockarna på fågelviksresturangen en vinstresa till Barcelona där dem fick ägna tid till studiebesök, guidade turer, matlagningskurs och restaurangbesök.

Länk till skolans webtidning:

Tack för detta fina reportage, Louise! 
Välkommen tillbaka!
Kör så det ryker! // Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar