onsdag 1 maj 2013

Reportage med känsla!

Bästa matglädjeskola, Arla Guldko 2013

Fågelviksgymnasiet

Trots den stenhårda konkurrensen i årets upplaga av Arla Guldko och Bästa Matglädjeskola så var valet av vinnare lätt. Fågelviksgymnasiet i Tibro serverar helt enkelt Sveriges godaste skolmat, på ett både inspirerande och lekfullt sätt. 

Den som besöker Fågelviksgymnasiet i Tibro – 2013 års vinnare av Arla Guldko i kategorin Bästa Matglädjeskola – behöver inte direkt fråga sig fram till köket. Här är skolrestaurangen nämligen både själ och hjärta, har en central placering och fungerar som navet för hela verksamheten.
Det finns inte bara en matsal utan tre – alla med en välkomnande atmosfär, genomtänkt serveringslinje, och väggar där ögat gärna dröjer kvar i den ständigt pågående fotoutställningen (ett samarbete med eleverna och skolans bildlärare).

700 gäster

Trots nästan 700 gäster från 15 år och uppåt så går det inte att hitta en enda kritisk röst. Tvärtom tycker både elever och lärare att skolmaten är den bästa de någonsin ätit:
”Välkryddat och väldigt varierat.”
”Det enda problemet är att tallrikarna är för små.”
”Maten är bra men kockarna är bäst – de är alltid glada.”
Det är bara några av alla positiva omdömen som flödar under skollunchen.
– Haha, jo vi är nog rätt glada i det här köket. Det blir man ju när man får hålla på med det bästa som finns – att laga god mat, säger Carina Andersson, driftansvarig kock och den som ansvarar för alla inköp av råvaror.

Populär blogg

Hon ansvarar även för den populära blogg, som följs av både gästerna och deras föräldrar, men som även fått en betydligt vidare spridning. Det är nämligen många av Carinas kolleger runt om i landet som berättar att de gärna använder sig av de inspirerande recepten.
– Jag försöker att uppdatera varje dag, både för att jag vill dela med mig av tankar och allt gott vi lagar till läsarna och för att det är roligt, säger Carina Andersson, och erkänner att det är en hel del av fritiden som går åt för att hinna med.

Höga ambitioner

Särskilt som ambitionerna i Fågelviksgymnasiets kök är minst sagt höga. Precis allting lagas från grunden och det är inte bara nybakat mjukt bröd med olika sorters smaksättningar man erbjuder gästerna, utan även hembakat knäckebröd!
Finns det ändå lite tid över så gör man sin egen mango- och äppelchutney av bara farten. Eller bakar müslikakor att bjuda gästerna på som en liten överraskning efter lunchen.
Man skulle kunna säga att Carina Andersson är något av lekledare i köket. Nog för att hon tar det här med matlagning och skolmåltider på blodigt allvar, men hon gör det samtidigt så lustfyllt och lekande lätt. Allt är möjligt och valspråket är ”kör så det ryker!”.

Betydelsen av korv

Ta bara det här med hur hon tillsammans med sina medarbetare i köket lyckades vända några av de hårda grabbarna på det fordonstekniska programmet, som tyckte att skolmaten var kass och som klagade på allt. I stället för att diskutera, skälla eller ignorera dem så gjorde köket tvärtom. Lyssnade, gav dem dubbelt upp med uppmärksamhet, erbjöd korv och bröd som alternativ när de inte gillade dagens rätter.
– Så från att alltid vara missnöjda är de här grabbarna numera alltid nöjda, säger Carina Andersson och ser rätt nöjd ut hon också.
Och apropå korv, så var det faktiskt en av de maträtter som Guldkossans jurygrupp imponerades lite extra av. I de flesta skolrestauranger innebär korvdag knappast något spännande, näringsinnehållet blir sådär och pedagogerna tar hellre med en lunchlåda hemifrån än att ”betala för att äta barnmat”.
Men på Fågelviksgymnasiet ställer man till med korvbuffé och bjuder på olika varianter, tjocklekar och smaksättningar, och serverar en extra stor salladsbuffé, hembakat bröd och egenkokt ketchup till!
Innovativt är bara förnamnet.

JURYNS MOTIVERING:
Att vara innovativ med små medel är stort.
Att varje dag förvandla skolmåltiden till en stunds vardagslycka är större.
Men störst är omtanken, känslan och atmosfären, där allt är möjligt. Att inte bara skapa matglädje, utan också ge den vingar.

Fakta Fågelviksgymnasiet
Detta är en gymnasieskola i Tibro kommun, med eget tillagningskök, två serveringar och tre matsalar.
I köket arbetar fem matlagare. Carina Andersson är driftansvarig kock och den som planerar alla inköp. Tillsammans lagar och serverar hon och hennes medarbetare nästan 700 luncher per dag, till elever, pedagoger och annan skolpersonal.
Portionspriset ligger runt 20 kronor, för livsmedel och personal.
Köket har ett samarbete med caféet på skolan, och levererar bland annat nybakat bröd, gröt och smoothies dit.
Dessutom servar man ett 20-tal elever som bor på skolans internat med mat.

Bästa Matglädjeskolans bästa tips!


  • Se gästen. Alla människor vill bli bekräftade, både stora och små. Se och lyssna på gästerna, möt dem och respektera dem.
  • Skapa förväntan. Det sista gästerna möter måste inte vara disken. Varför inte sätta upp en fin menytavla där det står vilken mat som serveras nästa dag?
  • Måna om detaljerna. Att kunna bjuda på husets egen ketchup, hemkokt sylt, eget örtsalt eller hembakat knäckebröd ibland tar lite extra tid men ger så mycket tillbaka.
  • Lek med maten. Det som är roligt att laga är roligt att äta. På Fågelviksskolan har man både ställt till med barnkalas och ordnat Kockarnas kamp, där kökets alla kockar tävlade mot varandra.
  • Börja blogga. Dela med dig av recept, tankar och idéer till gästerna och deras föräldrar – och alla som vill läsa. Följ gärna Carina Andersson och hennes köksgäng på bloggen och ta del av hennes matfilosofi och inspirerande recept

Text: Agneta Renmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar