tisdag 4 mars 2014

5 miljoner!

I hela Sverige äts det idag 5 miljoner semlor!
Fettisdagen!

Vi har serverat 430 stycken semlor som vi gjort helt och hållet själva. Bullen är bakad på ekologiskt vetemjöl, en solrosmassa gjord på mixade rostade solrosfrön och sockerlag. Nyvispad grädde och så siktat florsocker på hatten.

Semla med solrosmassa!
Jättegott!

Solrosmassa!
Recept till 6 semlor:
3 dl rostade solrosfrön
1/2 dl socker
1 dl vatten
Vatten och socker kokas upp tills sockret löst sig. Mixa tillsammans med de rostade solroskärnorna.


Fastlagsris!
Fastlagsris förekom i en gammal sed från 1600-talet som innebar att man risade varandra, det vill säga att husfadern piskade familjemedlemmarna med riset, antingen på Fettisdagen eller Långfredagens morgon. Det skulle vara en symbolisk påminnelse om Jesu lidande. Risningen har även påståtts vara livsbefrämjande och lyckobringande. Risandet övergick under 1700-talet i en lek där barnen piskade sina föräldrar på morgonen och där sjusovarna utsattes för risbastu. Alltså likt den finska bastutraditionen. Oftast användes björkris, även om annat ris förekom. Från 1700-talet slut skulle fastlagsriset även vara dekorativt och var ofta utsmyckat med färgglada band, pappersblommor och annat pynt. Ibland försågs det även med färgade pappersremsor innehållande rim. Påskfjädrarna kom dock inte till förrän under 1800-talets mitt, och blev vanligt förekommande först på 1930-talet. I Stockholm såldes även färdigpyntat ris, åtminstone från 1870-talet. De rika barnen kunde köpa ris där dekorationerna bestod av godis.[
källa: Wikipedia

Jättefint på våra serveringsdiskar!

Kör så det ryker! // Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar