onsdag 1 april 2015

Optimal Matglädje!

Det tvåmotoriga planet svängde hit och dit vid landningen på Karlebys flygplats!

I blåst och regn landade planet ändå säkert på denna lilla flygplats. En välfylld väska med recept och en massa matglädje levereras på detta sätt till gymnasieskolan Optima, Jakobstad i Finland. 

Arlanda!
Planet som tog ca: 30 passagerare

Jakobstads flygplats!
Regn och rusk i Karleby men känslan är varm.

Gymnasieskolan!
En gymnasieskola där ca: 600 elever gick sina olika program. Här fanns el, båtbyggeri, snickeri, fordon, svets, design, inredning, kosmetik, restaurang och storhushåll, bageri och konditori m.m

Lite bilder från bageriet!
Ett slut/examensprov!
Skolans lärare i bageri och konditori gjorda i marsipan som skulle sedan ställas in i det marsipan-byggda köket. I ena hörnet sitter en liten, liten husmus. 
 Tjejen med öga för detaljer!
Charlotta Wikström

Utställning!
 Chokladtårtor

Ugglor och chokladtavlor
Chokladfigurer gjorda av elever på bageri och konditori

 Beklädnad!
En rad uppställt med klänningar gjorda i folie.

En fantastisk fin rundtur på denna fina och prisbelönta skola i Jakobsdal. 

Men nu till skolmatsrestaurangen….
Kockarna!
Dessa yrkesstolta snygga tjejer fanns i skolmatsrestaurangen när jag kom på eftermiddagen i måndags. Snygga vita jackor med likadana mössor och byxor. I denna skolmatsrestaurang serverar kockarna frukost, lunch och kvällsmat till skolans elever med personal.

Jag fick ett verkligt fint och varmt välkomnande!

För två år sedan fick jag ett mail från Optima, de hade sett vår blogg och frågade efter recept. Vid årsskiftet fick jag frågan om jag kunde tänka mig att komma över som gästkock. Allt är möjligt - datum, flygbiljetter, recept och ett PowerPoint för en kvällsföreläsning ordnades. 

Ett minne för livet!
Många trevliga roliga möten under denna vecka.
Eleverna som gick restaurang och storkök var med i skolköket, vi bakade bröd och energikakor, lagade massor av god lunch och kvällmat till skolans lärare och elever. Vi gjorde smaksatta salter, ört och paprikaoljor, kokade ketchup, chutney samt förberedde föreläsningskvällens meny.

Salt & Sånt!
Vi kärnade smör och minst 4 olika sorters salt. Garnerade upp alla skolmatsrestaurangens serveringsbleck fint så de såg inbjudande och lockande ut.

Under de här dagarna bjöd vi skolans elever och personal på rimmad majspanerad och ugnstekt sejfile, kycklingwok, vetekornotto, pannbiff med pepparsås och rotfruktssallad, linsrullar, sprödbakad palsternacka, kidneyspett, potatissoppa med plock och så härligt välfyllda grönsaksbuffeér, 

Föreläsning!
Glädjen i offentliga måltiden!
Måltider att minnas 5 dagar i veckan, måltider som lockar, måltider som är en glad självklarhet, en måltid som ger ny energi i avkopplande men ändå inspirerande miljö 5 dagar i veckan. Hur gör man det?
Det blev en resa från Fågelviksrestaurangen med fina bilder på mat, miljö, teman, tankesätt och förklaringar om tillagningsätt.

FAMM - Modellen
Five aspect of meal model
Hur man med hjälp av verktyget kan nå helheten i måltiden genom att arbeta med de fem aspekterna. 

Filmer från skolans powered of passion, finalfilmen och vinnarfilmen från Arla guldko- "bästa matglädje skola" vinsten visades med stolthet upp här.
Hela gänget!
De här tjejerna var öppna, glada och ville verkligen lära sig nytt. Få tips och ideér till att leverera ett schysst käk varje dag till skolans alla elever med personal. De har alla förutsättningar för att lyckas.

Jag skickar dem kokboken Matlust och hoppas att de får ännu mer recept och ideér genom den. Personalen på denna skola gjorde min arbetsvecka till något fantastiskt.

 Här fick jag skjuts till jobbet varje dag, ansiktsbehandling på skolans kosmetolog, utflykt till Fäboda och havet, Kaffe och en smaskig gris i trevligt sällskap, presenter, resturangbesök på Strandis och så ett studiebesök på det arktiska museet Nanoq där Pentti Kronqvist gav en oförglömlig guidad tur.


Tack!
Stort TACK för allt!

Vilken fantastisk resa från början till slut. Jag hoppas verkligen att vi träffas igen och att några utav Optimas kockar kommer till oss på besök i Fågelviksrestaurangen.


Kör så det ryker! // Carina


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar