lördag 4 oktober 2014

Kökets Överraskning!

Rykande start på Veckan!

Sol, vind och grilldoft från baksidan av skolan när det på menyn serverades Örtmarinerad lågtemperaturstekt benfri kotlettrad som vi glazade och grillade i skivor över de stora grillarna.
Grilltokar!
80 kg kotlettrad, 20 kg kycklingfilé och 2 kg rotselleri och 2 kg kålrot var en härlig utmaning i detta härliga väder.

Timjanrostade rotfrukter!
Klyftad palsternacka, tre färger morötter och rödbetor rostar de var för sig och blandar rötterna. Rödbetorna plockas på sist och så lite flingsalt.

Tillbehör!
Rödvinssky, rödavinbärschutney, rostad blomkål, oliver och gurka, tomatsallad, coleslaw, kaprisbär, getostcremé, rostade pumpafrön, persiljehack, spenatblad.

Rödavinbärschutney!
4 port
4 dl rödavinbär
1 hackad gul lök
1 liten bit färsk riven ingefära
några hack röd chili
1 dl socker
3 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
hetta upp löken och lägg i vinbären, blanda i alla övriga ingredienser och låt koka ihop i ca 15 min.
Tips!
Vi tog mixerstaven och tryckte till bären lite, sparade några färska vinbär till burken som den skulle serveras ur.
Supergott!

Beá-creme!
En älskad kall sås!
Beárnaise-kryddad som blir ett magrare alternativ till Beárnaisesås.
recept
4 port
1 dl hackad dragon (spar kvistarna)
1 dl hackad bladpersilja (spar stjälkarna)
1 gul lök
1 tsk olja
1 krm gurkmeja (för färgen)
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

värm upp oljan och lägg i de hackade stjälkarna och kvistarna tillsammans med hälften av det övriga hacket. Den hackade löken får bli mjuk i grytan tillsammans med peppar, gurkmeja och salt.
Häll på vitvinsvinäger och ev. en matsked vatten.

Ta av från plattan, mixa med mixerstav och kyl.

blanda med
resterande örthack
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche

Denna sås blir bäst om man gör den någon eller några dagar innan. Blir en fantastisk smak av dragon som passar perfekt till grillat.

Bullfest!
Vi körde all in denna överraskningars dag!

Nybakade kanelbullar till alla våra gäster.
 Glutenfria och laktosfria och 600 vanliga kanelfyllda bullar gjorde denna dag extra festlig.

Tända kandelabrar och med de röda mattorna blir en vanlig måndag till något alldeles extra.


Fin respons!
Många gäster gav oss tummen upp denna dag och kommentarerna var - top notch och - tio poäng lätt. 

Så himla kul!
Kör så det ryker! // Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar