söndag 3 augusti 2014

Rosa på bal!

Almedalen 2014!


Ursprunget till Almedalsveckan är de tal som Olof Palme under flera somrar höll i parken Almedalen, Visby. Politikerveckan har utökats explosionsartat och numera är hela Visby involverat i kalaset, som har blivit en politisk engagerad folkfest. Partierna har varsin talardag i den välkända parken men det händer så otroligt mycket mer spännande och intressanta saker under den här veckan.

1 Juli i hälsodalen!#matvalet

På innergården av Visbys mysigaste café bjöds det på debatter och samtal kring skolmat, sjukhusmat, att inte bara äta rätt tillagad mat utan också tillagas med rätt uppköpta livsmedel. Att även för den sjuka och kanske svagaste gästen ska finnas matglädje med valmöjligheter.

Programledare under dagen var Hans Naess och här fanns även det gastronomiska proffset Paul Svenssons medverkan.
Välkända profiler fanns med i dessa heta debatter  Eskil Erlandsson, Carl-Jan Granqvist, Per Bergqvist för att nämna några.

Nationellt centrum för måltiden!

Som är ett utbildningscentrum som riktar sig till alla som arbetar med människor och måltider inom skola, vård och omsorg fick chansen att visa upp sig och sprida information om sina utbildningar i Almedalen denna dag.

Dressed for success!
Emma Ottosson, Utbildningssamordnare. Viktoria Tenskär, kock Agnebergsgymnasiet - Uddevalla. Jag, Mija Gustafsson, Projektledare.

Vi fyra fick några dagar på Gotland och Visby, Almedalen vilket var otroligt intressant. Både att sprida information om verksamheten och utbildningar samt träffa alla människor som kom till debatterna kring de offentliga måltiderna.

Vi har kommit en bra bit på väg, många kommuner satsar mer och mer och förstår vikten för välbefinnandet i att servera en vällagad och näringsriktig måltid i en avslappnad och intressant miljö.

Men... efter att ha lyssnat på debatterna här i Almedalen är det många som fortfarande har en bit kvar att gå. Då finns vi till hands och kommer gärna ut till de kommuner som vill ge deras personal ett lyft och chans till att lyfta fram matglädjen till bordet.

Vi ses igen Almedalen!

Kör så det ryker! // Carina

4 kommentarer:

 1. Hej! Jag måste bara få fråga om kostnaden för en portion i snitt. Här klagar de flesta på att maten ska vara billig och därför kan man inte handla från lokala leverantörer. Allt handlar inte om pengar, men det skulle vara intressant art jämföra vad skillnaden blir!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elin! Vi har runt 10 kronor per elev och lunch. Köper så rena och svenska produkter som möjligt, grönsakerna är från en lokal leverantör och närproducerade. Vilken kommun håller du till? Vänliga hälsningar Carina

   Radera
 2. Vi bor i Luleå och där är det otroligt mycket halvfabrikat och en gemensam upphandling för några kommuner om jag förstår det rätt. Jag ska ta med mig detta. Tycker barnen har rätt till bättre mat än de har idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla gärna in våran Facebooksida, där lägger vi ut bilder och händelser från skolan.

   Radera