torsdag 12 december 2013

Temadag!

En dag med Spanska flaggan högt i topp!
 
Med våra recept, flaggor och bilder ifrån Barcelona ville vi uppmärksamma våran studieresa till Katalonien för våra Gäster.
 
Kvitten!
Vi blev så glada när Grönsakshuset i Skövde kunde fixa fram dessa frukter.
 
Frukten kan ätas färsk eller kokas till sylt, marmelad eller gelé. I södra Europa, som i Italien och Spanien men även i Mexiko, gör man kvittenbröd (cotognata på italienska och carne de membrillo på spanska), ett slags marmeladgodis av lika viktdelar socker och kvittenmos som får koka i långkok och som sedan stelnar till geléaktig konsistens. Kvittenbrödet äts som dessert, ofta tillsammans med färskost, till exempel ricotta eller manchego. Kvitten används också i alkoholtillverkning, främst på Balkan där rakian Dunja tillverkas.
Sockerlag av frukten sägs besitta medicinska egenskaper och används mot diarré och dysenteri. Blötlagda frön avger ett slem som förr användes vid hårvård.
 

Vi skalade och skar frukten i mindre bitar för att sedan koka dem mjuka. Mixade med rapsolja, citron, salt och lite socker. Kunde användas både till tapas-rätter och på bröd.
 Recept och inspiration från våran matlagningskurs!
Romesco-sause 
1 rostad (nästan bränd) delad röd paprika
3 rostade vitlöksklyftor (el. vitlök solo)
5 soltorkade tomater
5 rostade tomathalvor
1 dl rostade solroskärnor (vi bytte ut hasselnötter och mandel)
1/3 röd chili
1 dl olivolja
3 msk citron
salt och peppar
Mixa ihop och servera till tapasrätter.
 
Paella!
Vi valde att göra en Paella på ris kokat i gurkmeja. Blandat med räkor, grillad kycklingfilé, lök, ärtor, grön och röd paprika. Vi gjorde som på kursen vi var på en tomatsås med rostad paprika och lite, lite rökessens. Till sist ringlade vi över saffrans-olja och garnerade med bladpersilja, dill och citron.
 
 Bildvägg!
 
 
 Detta var en tema-dag från våran vinstresa till Barcelona. Vinstpengarna från Arla Guldko gjorde det möjligt.
 
Kör så det ryker! // Carina
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar